29.7. 

Maanantai

 
 
 

14.45

Avajaissanat: Paavo Arhinmäki

Jazz-Espa -festivaalin avajaissanat lausuu maanantaina 29.7. klo 14.45 Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Paavo Arhinmäki.

 
 
 

15.00

Puhetta jazzista  

Paneelikeskustelu: Jazz Suomessa nyt ja tulevaisuudessa – Puhetta jazzista Jazz Suomessa 100 -juhlavuoden kynnyksellä.

Tapahtuman avajaispäivänä 29.7. klo 15 lavalla keskustellaan jazzin asemasta ja tilasta Suomessa eilen, nyt ja tulevaisuudessa. Puhujina on laaja joukko alan toimijoita ja vaikuttajia eri puolilta kenttää. Festivaalin ja puhetilaisuuden avaa Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Paavo Arhinmäki klo 14.45.

Keskustelijat:

Kaisa Rönkkö (Taike, johtaja)
Nasima Razmyar (kansanedustaja)
Jussi Fredriksson (Jazz City Turku, toiminnanjohtaja, muusikko)
Sami Linna (lehtori, jazzin koulutusohjelman varajohtaja, Sibelius-Akatemia)
Olli Ahvenlahti (muusikko)
Pekka Laine (toimittaja, dokumentaristi YLE)

Keskustelun moderoi Katri Kallionpää (Helsingin Sanomat)

 
 
 

16.00

Juho Valjakka Trio 

Pianisti Juho Valjakka perusti ensimmäisen oman pianotrionsa vuonna 2010, ja on siitä lähtien keskittynyt omassa taiteellisessa työssään erityisesti juuri trioformaattiin. Nykyinen, vuodesta 2018 toiminut kokoonpano yhdessä basisti Oskari Siirtolan ja rumpali Anssi Tirkkosen kanssa edustaa Valjakan tämänhetkistä näkemystä pianotriosta, sen historiasta ammentaen sekä samalla tulevaisuutta kohti kurkottaen. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Liminal Spaces (Artie Music) toukokuussa 2022; albumi huomioitiin myöhemmin samana vuonna Emma-ehdokkuudella Vuoden Jazz -kategoriassa. 

Juho Valjakka – piano
Oskari Siirtola – basso
Anssi Tirkkonen – rumpali 

Kuva: Teemu Mattsson

 
 
 

17.30

Selma Savolainen Horror Vacui

Vuoden 2023 Jazz-Emma -palkinnon voittanut Selma Savolainen tuo Horror Vacui -yhtyeensä Jazz-Espalle. Ennakkoluulottomasta musiikintekijyydestään ja vaikuttavasta äänenkäytöstään tunnettua Selma Savolaista on ylistetty Helsingin Sanomissa tekijänä, joka on nostanut suomalaisen laulujazzin uudelle tasolle. Muun muassa Pori Jazzin Rising Talent -tunnustuksella palkitun Savolaisen englanninkielisissä sävellyksissä kuuluu modernin jazzin lisäksi vaikutteita vaihtoehtoisesta singer-songwriter -tyylistä.  

Nykyjazzin kansainvälistä huippua julkaiseva brittiläinen Whirlwind Recordings julkaisi Horror Vacui -nimeä kantavan esikoisalbumin toukokuussa, 2023. Savolainen on säveltänyt ja sovittanut musiikin varta vasten sekstetin muusikoille. Yhtyeen nimeen viitaten laulusarja käsittelee tyhjyyden kammoa, luopumista ja yllättäviä löytöjä. 

Selma Savolainen – laulu
Tomi Nikku – trumpetti
Max Zenger – klarinetit 
Toomas Keski-Säntti – piano
Eero Tikkanen – basso
Okko Saastamoinen – rummut 

Kuva: Severi Uusitalo

 
 

30.7.

Tiistai

 
 
 

13.00

Pauli Lyytinen Soolo

Saksofonisti Pauli Lyytinen julkaisee toisen sooloalbuminsa We Jazz levymerkille syyskuussa 2024. Sooloprojektissaan (2012-) saksofonisti vie soittimensa äärirajoille. Hänen käsissään saksofoni on yhtä aikaa sekä basso, harmoniasoitin että solisitinen instrumentti, usein myös rytminen elementti. Lyytinen loihtii kokonaisia musiikillisia maailmoja, välillä efektein ryhdistettynä, välillä täysin akustisesti. Uuden albumin teko on ollut pitkä prosessi jonka aikana Lyytinen on mm. soittanut ja äänittänyt laulujoutsenten ja satakielien kanssa. 

Pauli Lyytinen on laaja-alainen muusikko ja säveltäjä, joka operoi erityisesti jazzin, kokeellisen, elektroakustisen ja nykymusiikin parissa. Lyytisen aktiiviset kokoonpanot ovat Pauli Lyytinen Soolo, Pauli Lyytinen & Niillas Holmberg, Pauli Lyytinen Rabbit Hole (fi/no/ch), Magnetia OrkesteriElifantree ja Sole Azul.

Pauli Lyytinen: tenori-, altto-, ja sopraanosaksofoni, live-elektroniikka, mellotron

Kuva: Tero Ahonen

 
 

16.00

Kadi Vija Key Project

Kadi Vija Key Project on suomalais-virolaisen jazzlaulajan, Kadi Vijan, ympärille syntynyt poikkeuksellinen, tunteita herättävä ja kamarimusiikinomainen yhtye. Jo kaksi albumia julkaisseen ensemblen omaperäinen instrumentaatio luo pehmeän mutta huomiota herättävän, hiljaisen mutta vangitsevan soundin, joka jää kuulijan mieleen, mutta jättää sen nälkäiseksi. Yhtyeen johtaja ja säveltäjä Kadi Vija on tunnettu ilmiömäisistä improvisaatiotaidoistaan ja kyvystään käyttää ääntään instrumentaalisesti. Kvartetti koostuu Suomen ykkösrivin jazzareista: bassoklarinettia soittaa mm. Maxxxtet -yhtyeestä ja UMOn riveistä tuttu Max Zenger, kitarassa monessa mukana oleva ja monipuolinen Tuomo Dahlblom ja rummuissa mm. Yonan bändissä soittava Tuomas Timonen.  

Kadi Vija - laulu
Max Zenger - bassoklarinetti
Tuomo Dahlblom - kitara
Tuomas Timonen - rummut

Kuva: Teemu Mattsson

 
 
 

17.30

Freezer

Max Zengerin ja jazzlisko Fredatorin mielikuvituksella säveltämässä musiikissa yhdistyvät intensiivisesti polveileva svengi, puupuhaltimien kauniit sävyt sekä värikäs syntetisaattorien vyörytys. Vuoden 2023 Jazz-Emma ehdokkaanakin ollut Freezer on kehittänyt persoonallisen soundin, jossa hyödynnetään luovasti poikkeuksellisen kokoonpanon mahdollisuuksia. Mikael Myrskogin koskettimistot sekä Zengerin matalat puupuhaltimet vaihtelevat basistin ja solistin rooleissa saumattomasti Fredatorin täydentäessä puhallinfraaseja tarkkaan viritetyillä rummuillaan. Live-kokoonpanossa kokonaisuuden kruunaa kylmänviileä kitarataituri Samuli Kivelä. 

Max Zenger – puupuhaltimet 
Mikael Myrskog – kosketinsoittimet 
Samuli Kivelä – kitara 
Fredator – rummut 

Kuva: Aleks Talve

 
 

31.7. 

Keskiviikko

 
 
 

13.00

Kirke Karja & Mikko Innanen

Virolainen pianisti Kirke Karja ja suomalainen saksofonisti Mikko Innanen ovat kumpikin sukupolviensa keskeisimpiä jazzmuusikoita kotimaissaan.

Karja tunnetaan omaperäisestä harmonisesta musiikkikielestään ja kokeilevista, tinkimättömistä esiintymisistään. Hänen ajoittain tummiakin sävyjä sisältävä musiikkinsa on ottanut vaikutteita nykymusiikista. Hän johtaa useita yhtyeitä ja on tunnetuin triostaan Karja/Renard/Wandinger. Soolopianistina hän on esittänyt Paul Hindemithin mestariteoksen "Ludus Tonalis", jossa alkuperäismateriaali sekoittuu vapaaseen improvisaatioon. Omassa sävellystyössään Kirke on käyttänyt samoja työkaluja kuin Hindemith. Yksi hänen sävellysteoksistaan on pianokonsertto, jonka hän on esittänyt Hamiltonin filharmonisen orkesterin kanssa.

Innanen on monipuolinen ja avarakatseinen taiteilija, joka liikkuu sujuvasti vapaasti improvisoidusta musiikista täysin sävellettyyn, intiimeistä sooloista ja duoista isoihin orkestereihin. Pitkän kansainvälisen uran luonut Innanen on esiintynyt 38:ssä maassa, viidessä maanosassa, ja hänen laaja-alaista soittoaan ja säveltuotantoaan on taltioitu lähes 80:lle julkaistulle äänitteelle.

Karjan ja Innanen tutustuivat vuonna 2018 soittaessaan yhtyeessä nimeltä Captain Kirke and the Klingos. He ovat sittemmin soittaneet yhdessä trioissa esimerkiksi kitaristi Jaak Sooäärin ja rumpali Karl-Juhan Laanesaaren kanssa. Tältä duolta on lupa odottaa jännittävää ja rajoja rikkovaa yhteistyötä!

Kirke Karja - piano
Mikko Innanen - saksofoni

Konsertti järjestetään yhteistyössä Viron Helsingin suurlähetystön kanssa.

Kuvat: Karja: Sohvi Viik, Innanen: Kaisa Rautaheimo, duo: Sakari Puhakka

 
 

16.00

Sanna Ruohoniemi

Tukholmassa asuva artisti ja säveltäjä Sanna Ruohoniemi tekee uraa kansainvälisesti ja erottuu jazzkartalla taitavalla äänenkäytöllään ja monipuolisilla sävellyksillään. Hän julkaisi uuden albumin Let Everything Happen viime helmikuussa. Albumi on vokalistin kolmas ja jatkumoa Start from Nothing -albumille, jota muun muassa Europe Jazz Media Chart ylisti yhdeksi Euroopan parhaista musiikkijulkaisuista marraskuussa 2018. 

Ruohoniemen sävellykset etenevät päättäväisesti ja pelottomasti modernin jazzin maailmassa, historiaan ankkuroituen. Levyltä löytyy kaikkea swingistä ja groovaavasta bebopista folk-säveliin ja tangoon. Tämän lisäksi on oivaltavaa lyriikkaa useilla kielillä. 

Sanna Ruohoniemi - laulu ja sävellykset 
Fredrik Lindborg - saksofonit ja bassoklarinetti 
Joonas Haavisto - piano 
Lars Ekman - kontrabasso 
Daniel Olsson – rummut 

Kuva: Orlando Boström

 
 
 

17.30

PUHTI Trio

PUHTI Trio on uusi, suomalaisessa musiikkikentässä ainutlaatuinen, "kamariyhtye" jossa on kaksi puupuhallinmuusikkoa ja sellisti. Yhtyeen muusikoilla on vahva tausta jazzin, improvisoidun musiikin ja klassisen musiikin alueilla. Pepa Päivisen ja Jorma Tapion yhteinen soittohistoria juontaa jo legendaarisesta Edward Vesalan Sound & Fury -yhtyeestä 80-luvulta asti. Yhtyeen musiikki on sävyrikasta ja mielenkiintoista tarkoin sävelletyistä teoksista intuitiiviseen improvisointiin. Sävellykset ovat lähes kauttaaltaan yhtyeen omaa tuotantoa. Erilaiset puhaltimet tekevät soinnista rikkaan ja dynaamisen. Yhtye julkaisu esikoisalbumin “Sammal” keväällä 2024.

Pepa Päivinen – saksofonit, huilu 
Juho Kanervo - sello 
Jorma Tapio – saksofonit, huilut 

Kuva: Jouko Vatanen

 
 

1.8.

Torstai

 
 
 

13.00

Wishamalii

Tämän upouuden kokoonpanon muodostavat kolme seikkailunhaluista muusikkoa hyvin erilaisista maantieteellisistä ja musiikillisista taustoista. Vain kymmenkunta konserttia takana, ja trio kuulostaa jo vakiintuneelta, yhtenäiseltä ryhmältä, joka saa paljon wow-huomiota täysin ainutlaatuisella musiikillaan, hurmaavalla lavakarismallaan ja pianistin vallankumouksellisella keksinnöllä – Maqiano-mikrovirityslaitteella, jonka avulla hän voi soittaa arabialaisia maqam-asteikoita ja muita mikrointervalleja akustisella pianolla! Wishamalii-nimi viittaa pohjoismaiseen tapaan tulkita arabi-andalusialaisia ​​Muwashah-lauluja, suurimman osan yhtyeen ohjelmistosta ollen kuitenkin erityisesti tälle yhtyeelle tehtyä musiikkia. Saksalainen Nordic Notes julkaisee Wishamaliin debyyttialbumin "Al-Bahr" syyskuussa 2024.

Nemat Battah (PS)– laulu & oud
Kari Ikonen –  piano & Maqiano™ mikrovirityslaite ja Moog-syntetisaattori
Abdissa "Mamba" Assefa – perkussiot

Kuva: Anna-Maria Viksten

 
 

16.00

Emmi U. Trio

Emmi U. Trio on jazzpianisti, säveltäjä ja vokalisti Emmi Uimosen tuore kokoonpano, jolle hän sävelsi pääosin laulukappaleista koostuvan vuonna 2023 julkaistun Junassa-levyn (Eclipse Music). Levyn materiaali rakentaa siltaa pohjoismaisen jazzin, suomalaisen psykedeelisen folkin ja brasilialaisen rytmimusiikin välille.  
 
Intiimi triokokoonpano antaa tilaa laululle ja sen suomenkielisille lyriikoille, joissa kuuluu sotien loppumisen kaipuu, tasa-arvon ja itsemääräämisoikeuden loukkaamattomuuden puolustaminen, ja elämän loputon keskeneräisyys.  

Emmi Uimonen – piano ja laulu 
Tuomas Talvi – basso 
Chico Matada – rummut 

Kuva: Aleksi Kallioja

 
 
 

17.30

Janne Huttunen Quintet

Saksofonisti Janne Huttunen tunnetaan laaja-alaisena muusikkona, tuottajana ja lauluntekijänä. Huttunen julkaisi toisen jazzalbuminsa "Two Shadows of You" keväällä 2023 ja niin levyllä kuin livenä Jazz-Espalla kuullaan Suomen jazzhuippuja. Albumin sävellyksiä yhdistää tyylikkään mukaansatempaavat ja helposti lähestyttävät melodiat, svengaavat rytmit ja elokuvalliset sävyt.  

Janne Huttunen – saksofonit 
Kalevi Louhivuori – trumpetti 
Henri Mäntylä – piano 
Ville Herrala – basso 
Jaska Lukkarinen – rummut 

Kuva: Marek Sabogal

 
 
 

20.00–01.30

Grotesk Live X Jazz-Espa: VIRTA (K-20)

Grotesk Live X Jazz-Espa:

DJ A. Myllykoski

VJ Random Doctors

VIRTA

Aikataulu:
19:00 Ovet
20:00-01:30 Dj A. Myllykoski
21:00-01:30 Vj Random Doctors
21:00-22:00 Live: Virta

Ikäraja: K-20

Ennakkoliput 11,50 € (Tiketistä) / Oviliput (jos jäljellä) 13 €

Numeroimattomat istuma- ja seisomapaikat. Istumapaikkoja rajoitetusti. Huom. Terassi ei ole esteetön.

Osoite: Ravintola Grotesk, Ludviginkatu 10, Helsinki

 
 

2.8. 

Perjantai

 
 
 

14.30

SARV X Jazz-Espa

SARV X Jazz-Espa -keskustelutilaisuus: “Minne menet - suomalainen musiikkijournalismi? “

Elokuun ensimmäisenä perjantaina klo 14.30 alkaen Espan lavalla ruoditaan musiikkijournalismin nykytilaa ja luodaan katse sen tulevaisuuteen median myllerryksessä.

Kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijosen luotsaamassa tilaisuudessa itse asiassa kuultuna mm. Ylen kulttuurin uutis- ja ajankohtaissisältöjen vastaava tuottaja Satu Nurmio, muusikko, säveltäjä Selma Savolainen ja musiikintekijä, muusikko, kulttuuritoimittaja Markus Nordenstreng.

Järjestäjinä Suomen Jazzliitto ja Suomen arvostelijain liiton/SARV musiikkijaos.

 
 
 

16.00

Joonatan Henriksson Quintet

Joonatan Henriksson on 18-vuotias klarinetisti ja pianisti, joka on opiskellut Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla vuodesta 2018 ja esiintynyt kansainvälisistä nimistä muun muassa Godwin Louisin sekä Dana Hallin kanssa. Vuonna 2023 Henriksson voitti Suomen Jazzliiton ensimmäistä kertaa myönnetyn Taimi-palkinnon, joka myönnetään intohimoisesti omaa musiikillista ilmaisuaan kehittävälle nuorelle jazzmuusikolle. 

Jazz-Espalle Henriksson tuo mukanaan oman yhtyeensä, joka koostuu suomalaisen jazzkentän nuorista tähdistä. Quintetin soittama ohjelmisto koostuu yhtyeen jäsenten omista sävellyksistä, jotka pyrkivät hienostuneesti heijastamaan yhtyeen musiikillisia suuntaviivoja unohtamatta jazzmusiikin perinnettä. 

Joonatan Henriksson – klarinetti 
Eero Dunkel – kitara 
Pessi Pohjola – piano 
Otso Huhtala – kontrabasso 
Kasper Halttunen – rummut 

Konsertti järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän kanssa.

Kuva: Maarit Kytöharju

 
 
 

17.30

Sigurdur Rögnvaldsson Lúna

Marraskuussa 2023 islantilainen kitaristi Sigurdur Rögnvaldsson julkaisi uusimman sooloalbuminsa "Lúna", uuden kvartettinsa kanssa. Helsingissä asuvan Rögnvaldssonin musiikki on sekoitus nostattavia melodioita, mukaansatempaavia grooveja ja vangitsevia improvisaatioita, jotka pohjautuvat 70-luvun jazz-rockin eetokseen. Rögnvaldsson on aiemmin julkaissut kaksi albumia Dark Forest -yhtyeensä kanssa. Hän tekee yhteistyötä monien suomalaisten artistien ja yhtyeiden kanssa, näistä esimerkkinä Jori Huhtalan Talambo, Anni Elif, Aili Järvelä, Raoul Björkenheim, Tatu Rönkkö ja Pauli Lyytinen.

Sigurdur Rögnvaldsson (IS) - sähkökitara 
Tuomas A. Turunen - Rhodes and syntetisaattorit
Jori Huhtala - sähköbasso  
Tatu Rönkkö - rummut 

Kuva: Jori Huhtala

 
 

3.8. 

Lauantai

 
 
 

14.00

Screaming Jay & The Bones

Screaming Jay & The Bones on niittänyt mainetta energisenä ilmiönä niin festivaaleilla kuin klubikeikoillakin ja edustaa Jazz-Espalla koko perheelle suunnattua ohjelmaa. Yhtyeen miehistöön kuuluu suomen jazzin sekä rhythm & bluesin kärkinimiä jotka ovat tuttuja monista eri yhteyksistä. Bändin ohjelmisto koostuu pääosin 50- luvun rhythm & bluesista, sekaan mahtuu myös huimia tulkintoja jazzin helmistä ryyditettynä mielipuolisilla scat-sooloilla. Omana aikanaan tämä musiikki oli päivän hittikamaa. Bändin autenttinen ja välitön ote tempaakin kuulijansa joraamaan, laulamaan ja nauttimaan musiikista kuin 50-luvun jazzbileissä konsanaan!  

Jay Kortehisto - laulu & pasuuna
Pope Puolitaival – saksofoni 
Valtteri Pöyhönen - kitara 
Lasse Sirkko - basso 
Thomas Rönnholm – rummut  

Konsertti järjestetään yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa.

Kuva: Milka Alanen

 
 
 

15.30

Megasakki

Megasakki on rytmikäs lastenmusiikkiyhtye, joka julkaisi debyyttialbuminsa "Siili beatboksaa" helmikuussa 2022. Leikkisä ja viihdyttävä musiikki ammentaa iloa yleisölleen rytmimusiikista ja hauskoista sanoituksista. Emma-palkittu yhtye saa taatusti jokaisen tanssijalan vipattamaan! Konsertista ei puutu taikaa eikä säihkettä, ja Aikapojan taikakellokin pääsee jälleen käyttöön!

Kesän 2024 aikana konsertissa kuullaan myös herkkupaloja tulevalta albumilta! 

Säihky Suojeluskeiju - Annika Tepponen - laulu
Tea Telepaatti - Elina Arlin - laulu
Arvo Tarkka - Vesa Ojaniemi - basso, laulu
Aake Aikapoika - Anssi Tirkkonen - rummut, laulu, elektroniikka

Konsertti järjestetään yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa.

Kuva: Jetro Sarin